Valokuvaaja Petteri Löppönen

View Original

5 vinkkiä kotisivujen uudistamiseen

Vieraskynä - Miia Kuisma - Miiakuisma.fi

Yrityksen kotisivut vetelevät viimeisiään eivätkä ole enää tämän päivän odotusten mukaisia. Tai yrityksesi kävi läpi brändimuutoksen ja nyt nettisivujenkin on aika muuttua. Mutta mitä olisi hyvä pitää mielessä, kun lähdetään uudistamaan yrityksen kotisivuja? Tässä viisii vinkkiä kotisivujen uudistamiseen.

  1. Määritä tavoitteet

Kotisivujen uudistaminen kannattaa aloittaa miettimällä tarkasti, miksi uudistukseen lähdetään ja mikä ei toimi nykyisillä sivuilla. Välillä uudistuksen syyt ovat erittäin selkeitä, kuten sivujen toimimattomuus mobiilissa, välillä taas kyse voi olla esimerkiksi brändiuudistuksesta.

Listaa itsellesi, mikä ei tällä hetkellä toimi, minkä tyyppistä uudistusta toivoisit ja millaisia asioita haluaisit uusilla kotisivuillasi olevan. Samalla kannattaa myös miettiä, mitä sivuille oikeastaan tarvitaan ja miten esimerkiksi päivittäminen tulee sujumaan.

Vaikkapa ajankohtaista-osio voi olla kotisivuilla turha, jos sitä todellisuudessa päivitetään kerran tai kaksi vuodessa. Toisaalta, jos yrityksestä löytyy innostusta vaikkapa blogin pitämiseen, muodostui se sitten tekstistä, videoista tai kuvista, kannattaa se ehdottomasti lisätä mukaan.

2. Pidä käyttäjäystävällisyys mielessä

Aika usein syy nettisivujen uudistuksen taustalla on, että sivut eivät toimi kuten niiden pitäisi. Oli kyseessä sitten toimimattomuus mobiilissa, hitaus tai jokin muu ongelma.

Kotisivuja uusittaessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä myös se, ettei lähdetä liikaa toiseen suuntaan. Kotisivujen käyttäjäystävällisyydessä ei ole kyse vain siitä, että sivusto toimii myös mobiilissa.

Käyttäjäystävällisyys näkyy esimerkiksi selkeissä valikoissa ja toimintakehoitteissa, helposti luettavissa fonteissa ja tarpeeksi suuren kontrastin omaavien värien käytössä. Aina kaikista näyttävin tai innovatiivisin ratkaisu ei ole paras, jos asiakas ei ymmärrä, kuinka sitä käytetään.

3. Mitä asiakkaasi etsivät

Asiakas kannattaa pitää nettisivujen uudistamisen keskiössä. Ota huomioon, mitä tietoja asiakkaasi etsii nettisivuilta ja pidä huolta siitä, että ne ovat helposti löydettävissä.

Vaikka olisi ehkä houkuttelevaa kirjoittaa sivuille pitkä historiikki yrityksestä, niin ainakaan etusivulle sitä ei kannata laittaa. Etusivu on ikään kuin kotisivujesi aula. Siellä asiakas saa selvyyden siitä, että hän on oikeassa paikassa ja tämän jälkeen hänet ohjataan tutustumaan tarkemmin sisältöihin.

Etusivulle kannattaakin laittaa niitä tietoja, joita asiakas etsii sekä ohjaukset eteenpäin alasivuille, joista löytyy tarkempaa tietoa.

4. Nettisivujen kuvat kuntoon

Jos nettisivuillasi ei ole vielä valokuvaajan ottamia kuvia, nyt on hyvä hetki hoitaa asia kuntoon. Vanhatkin kuvat on hyvä päivittää, koska todennäköisesti aikaa on kulunut ja ihmiset sekä toimitilat näyttävät erilaisilta.

Vaikka valokuvia löytyy myös ilmaisista tai maksullisista kuvapankeista, pystytään juuri sinun yrityksellesi otetuilla kuvilla varmistamaan, että lopputulos vastaa toivottua brändi-ilmettä. Kuvien etsiminen kuvapankeista vaatii yleensä kompromissejä, koska juuri sinun alaasi sekä brändisi värimaailmaan ja ulkoasuun sopivia kuvia voi olla todella vaikea löytää.

Vaikka nykyisillä kännyköillä ja järjestelmäkameroilla saakin hyvin kuvia, kannattaa miettiä kunnolla ennen kuin alkaa ottamaan kuvia itse. Pahimmassa tapauksessa uusi nettisivusto, johon on satsattu rahaa, päätyy näyttämään amatöörimäiseltä, koska valokuvat ovat epäselviä tai huonolaatuisia. Valokuvaaja osaa miettiä kuvien asettelut ja kulmat niin, että lopputulos näyttää ammattimaiselta ja hyvältä.

5. Puhu asiakkaallesi

Älä unohda asiakastasi, kun kirjoitat kotisivujesi tekstejä. Kun asiakas tulee nettisivuillesi, hän etsii ratkaisua ongelmaansa, oli kyseinen ratkaisu sitten tuote tai palvelu. Tällöin häntä kiinnostaa, tarjoatko niitä tuotteita tai palveluita, joita hän etsii ja pystytkö todella auttamaan häntä.

Sen takia sisältöjä kirjoittaessa onkin hyvä pyrkiä pitämään asiakas mielessä koko ajan. Onko hän todella kiinnostunut kaikesta siitä, mitä haluaisit itse laittaa nettisivuillesi? Ja toisaalta, onhan sivuilla kaikki se tieto, jonka hän haluaa löytää?

Kirjoittajasta:

Miia Kuisma auttaa palveluyrittäjiä saamaan uudet Wordpress-kotisivut päivässä tai parissa.

Nettisivut:

https://miiakuisma.fi

LinkedIn:

https://www.linkedin.com/in/miia-kuisma/

Instagram: https://www.instagram.com/webdesignmiiakuisma/